“Tranziția României către energie curată nu mai este o opțiune, ci o necesitate”
„Viteza cu care România s-a aliniat la piața de regenerabile este spectaculoasă și, deși mai este mult până la o maturitate a pieței, semnele sunt clare că tranziția către energie curată și sustenabilă nu este o alternativă, ci o necesitate imperativă”, spune Christian Leonte, Director Business Development la WALDEVAR Energy.
Într-un interviu acordat Energy Magazine, acesta a explicat care este potențialul de creștere a pieței locale de energie din surse regenerabile, dar și care sunt provocările întâmpinate în gestionarea unui business din acest sector. De asemenea, cât de „fierbinte” este piața energiei solare și ce tendințe preconizează pentru viitor.
Energy Magazine: Ce direcții strategice planificați să urmați pentru consolidarea poziției WALDEVAR Energy pe piața EPC în domeniul energiei regenerabile?
Christian Leonte: Principala direcție este aceea de a rămâne fideli convingerii că munca asiduă și asigurarea celor mai înalte standarde de calitate reprezintă cele mai importante două motoare în propulsarea și de aici menținerea companiei WALDEVAR Energy ca leader local de piață în domeniul firmelor contractoare EPC.
Inovația și implementarea celor mai recente dezvoltări tehnologice atât în partea de echipamente, cât și în domeniul proceselor și procedurilor sunt o altă direcție importantă în care încercăm să fim mereu în avangarda schimbărilor din piață.
Fără nici o îndoială, decizia și efortul susținut de a acoperi întregul lanț valoric în domeniul realizării de parcuri fotovoltaice, începând cu proiectarea, procurarea, construcția și continuând cu lucrările de conectare la rețea și ulterior cu serviciile de operare și întreținere – O&M, ne-au diferențiat și ne-au plasat în poziția privilegiată de a putea furniza soluții integrate totale în domeniul realizării de centrale electrice fotovoltaice.
Energy Magazine: Care sunt perspectivele de creștere pentru piața locală de energie regenerabilă și cum intenționați să capitalizați aceste oportunități?
Christian Leonte: România a avut o intrare în piața de regenerabile mai târzie și totodată mai timidă. Adăugând la aceasta și accesul mai dificil decât în alte țări europene la finanțarea proiectelor de dimensiuni mari, putem spune că România se află într-o poziție dificilă. Deloc paradoxal, această poziție dificilă reprezintă însă cea mai mare oportunitate pe care România o are în acest moment și este simplu de văzut de ce, întrucât datorită poziției geostrategice și a potențialului enorm într-o mulțime de domenii energofage, România are cel mai mare potențial de dezvoltare.
Am avut nu demult o săptămână în care nu a existat o zi în care să nu ni se transmită un proiect nou potențial – aceasta fiind un fapt aproape banal în această perioadă, ci un proiect nou cu o mărime de cel puțin 200 MWp în fiecare zi. Nu vorbim de mult discutatele pipelines, la care România pare să fie campioana absolută, este vorba de proiecte aflate fie în plin proces de licitare, fie urmând să înceapă acest proces. Aceste proiecte se vor realiza și, chiar dacă nu vom participa în toate, vom avea privilegiul de a contribui la unele dintre ele. Suntem în postura favorabilă de a putea asigura, cu resurse integrate proprii, la cele mai înalte standarde tehnice și de calitate realizarea proiectelor fie în sistem BoS, Soft sau Full EPC, asigurând însă în toate ipostazele bancabilitatea proiectelor.
Este de menționat că astăzi nu este suficient să livrezi un produs sau un serviciu, fie el și de cea mai înaltă calitate, ci este necesar ca acesta să fie făcut îndeplinind totodată și o întreagă paletă de cerințe legate de trasabilitate și conformarea cu norme impuse din ce în ce mai drastic companiilor din întreaga lume. Misiunea pe care ne-o asumăm este aceea de a livra proiecte depășind așteptările și îndeplinind cele mai stricte norme și reguli, nu numai în România, dar și în alte piețe. Realizarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile este o prioritate internațională în realizarea obiectivelor tranziției la o energie curată și sustenabilă.
România, deși reprezintă o piață foarte fierbinte, activă și în plină expansiune, reprezintă doar o mică fracție din potențialul mondial enorm oferit de energia solară, cea mai ieftină sursă de energie și disponibilă oriunde pe glob.
Energy Magazine: Câți specialiști are în prezent WALDEVAR Energy și ce atribute esențiale căutați la noi angajați?
Christian Leonte: În acest moment ne situăm la aproape 700 de angajați care acoperă integral toate activitățile pe întregul lanț valoric, de la proiectare, topografie, achiziții, construcție, lucrări speciale, lucrări electrice pe toate palierele de tensiune, joasă, medie și înaltă până la 400 kV, lucrări speciale, lucrări de operare și întreținere – O&M, repowering și revamping.
Este de precizat că lucrăm doar cu personal propriu, nu folosim forță de muncă temporară, iar gradul de retenție este foarte mare. Aceasta permite o specializare și eficientizare continuă a personalului existent și o excelentă bază pentru a pregăti noi colegi în echipe formate deja.
Principalele calități căutate în noii colegi, independent de pozițiile ce se doresc la un moment sau altul să fie ocupate, sunt seriozitatea, dorința de a livra servicii de cea mai înaltă calitate și capacitatea de a lucra în echipă. Desigur că în domeniul nostru experiența practică în proiecte similare este un avantaj major, dar cu o bază de cunoștințe tehnice și o atitudine proactivă și energică se poate depăși foarte rapid prin ajutorul oferit de echipa WALDEVAR eventualul deficit în partea tehnică sau de proceduri. Ne mândrim cu un înalt nivel de integritate și responsabilitate personală și profesională și ne dorim aceasta și de la noii colegi.
Energy Magazine: Cum evaluați nivelul de pregătire al companiilor românești pentru tranziția spre sustenabilitate și în ce mod poate contribui WALDEVAR Energy la acest proces?
Christian Leonte: Este dificil să pretindem de la companiile românești același nivel de pregătire cu cel al companiilor internaționale care s-au ridicat în decursul mai multor ani, zeci de ani, în acest domeniu. Pe de altă parte, viteza cu care România s-a aliniat la piața de regenerabile este spectaculoasă și deși mai este mult până la o maturitate a pieței, semnele sunt clare că tranziția către energie curată și sustenabilă nu este o alternativă, ci o necesitate imperativă.
Corelată cu nevoia de independență energetică, aceasta ne împinge pe noi – WALDEVAR Energy – să facem tot ceea ce este necesar ca orice companie care își dorește să învestească în energie curată, îndeosebi în energie produsă în centrale fotovoltaice, să poată beneficia de servicii, echipamente și soluții tehnice la același nivel sau chiar unul superior ca cel din piețele mature din vestul Europei, fie că o face pentru autoconsum sau în scopuri comerciale, ca dezvoltator sau IPP.
Energy Magazine: Ce provocări întâmpinați în gestionarea unui business din sectorul energiei regenerabile?
Christian Leonte: Probabil că cea mai mare frână în acest domeniu este lipsa de predictibilitate. Aceasta a fost însă și unul dintre motoarele dezvoltării noastre, întrucât WALDEVAR Energy a anticipat în mod corect dezvoltarea pieței din acești ultimi ani și a făcut investițiile necesare atât în personal și competențele acestuia, dar și în echipamentele necesare pentru a avea astăzi 800 MWp în construcție sau terminați până la sfârșitul acestui an.
Lipsa de predictibilitate frânează decizia de a derula proiectele ce se află, multe dintre ele, într-o punct foarte aproape de a fi gata pentru începerea construcției, de RTB. Aceasta este dată de întârzierile în derularea programelor de granturi și subvenții.
Energy Magazine: De ce este WALDEVAR Energy considerată opțiunea preferată de companiile care investesc în energie curată?
Christian Leonte: Aceste companii, fie că sunt fonduri de investiții, IPP-uri sau mari consumatori, dată fiind amploarea acestor investiții, înțeleg necesitatea respectării unor condiții foarte stricte impuse de către institutele de credit care finanțează aceste proiecte.
Chiar și acele proiecte care sunt finanțate în întregime din resurse proprii acordă o mare atenție acestor aspecte, întrucât la o eventuală schimbare de proprietate, trasabilitatea este atent analizată nu numai pentru echipamente, ci și pentru partea de implementare, în speță pentru firmele și procedurile care au fost utilizate în realizarea proiectelor.
WALDEVAR Energy realizează optimizări începând deja din faza de pre-proiectare. Aceste optimizări reduc presiunea pusă pe componenta CAPEX reducând costurile de operare și mentenanță – O&M și crescând în același timp producția de energie. Rezultatul este un LCOE redus și o sustenabilitate și profitabilitate mai ridicată a proiectelor.
WALDEVAR Energy optimizează chiar înainte de începerea fazei de proiectare costurile de implementare, prin folosirea de către specialiști cu experiență a celor mai avansate echipamente și tehnici disponibile și crește sustenabilitatea și rentabilitatea proiectelor prin elaborarea și implementarea unor soluții integrate eficiente.
Clienții noștri existenți și cei potențiali înțeleg importanța și avantajul competitiv dat de colaborarea cu un „one stop shop” și de eliminarea unor costuri potențiale imense generate de companii care nu au resursele, know-how-ul și/sau determinarea de a realiza proiectele la calitatea, în limitele bugetului și la termenele fixate pentru finalizarea lor.
Nu în ultimul rând au înțeles importanța operării și întreținerii – O&M ca fiind ultima verigă, dar nu cea mai puțin relevantă în întreaga durată de viață a parcurilor fotovoltaice. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât acest aspect este mai critic.
Energy Magazine: Cum a evoluat piața energiei solare în ultimii ani și ce tendințe preconizați pentru viitor?
Christian Leonte: Piața energiei solare a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, datorită costurilor mult mai mici ale panourilor solare și sprijinului din partea politicilor guvernamentale privind energia regenerabilă.
Cu toate acestea, România este mult în urma altor țări din regiune. Sperăm că acest decalaj să fie depășit în cel mai scurt timp. Cu aportul tuturor stakeholderilor, acest lucru este posibil și noi suntem pregătiți să livrăm 800 MWp până la sfârșitul acestui an.
Energy Magazine: Cum asigurați că serviciile și produsele oferite de WALDEVAR Energy îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate și eficiență?
Christian Leonte: În primul rând, suntem la curent cu toate dezvoltările tehnologice, avem traininguri regulate pentru specialiștii noștri și ne aliniem în mod continuu la standardele și normele internaționale.
Am avut și avem privilegiul de a lucra cu firme cu un renume, experiență și putere financiară deosebite, firme ale căror proceduri și reguli a trebuit să le urmăm și care ne-au format și ne-au determinat să depășim mereu așteptările. Ne mândrim cu rezultate deosebite și suntem flatați de bunul renume pe care ni l-am creat în piață.
Avem procese și proceduri stricte și controlate, investim constant în cercetare și dezvoltare pentru a integra cele mai recente inovații tehnologice în produsele și serviciile noastre, asigurând cea mai bună eficiență și fiabilitate.
Echipa noastră este alcătuită din profesioniști foarte bine instruiți și experimentați, care au cunoștințele necesare pentru a proiecta, instala și întreține sisteme de înaltă performanță. Produsele și serviciile noastre sunt certificate conform celor mai riguroase standarde industriale precum ISO, IEC, EN etc., demonstrând angajamentul nostru față de calitate.
Monitorizăm îndeaproape feedback-ul clienților și îl utilizăm pentru a identifica și aborda rapid orice potențiale probleme sau căi de îmbunătățire. Suntem mândri de reputația noastră de furnizor de soluții energetice fiabile și eficiente. Calitatea superioară a tot ceea ce oferim este în centrul filozofiei și operațiunilor noastre.
Energy Magazine: Puteți detalia câteva dintre proiectele de parcuri solare realizate și impactul lor asupra dezvoltării sustenabile a regiunilor respective?
Christian Leonte: Un exemplu foarte bun este acela al parcului realizat de noi pentru Engie în incinta fabricii St. Gobain din Călărași. Este cea mai mare centrală electrică fotovoltaică pentru autoconsum aflată pe propriul teren al cunoscutei companii producătoare de sticlă. Parcul energetic va avea o putere maximă de 8,6 megawați de vârf (MWp). Acest lucru este suficient pentru a produce până la 14.000 de megawați oră (MWh) în fiecare an, echivalentul consumului mediu anual al 1.500 de locuințe! Energia produsă cu emisii reduse de dioxid de carbon va acoperi 20% din necesarul fabricii de sticlă de la Călărași și va reduce amprenta de carbon a amplasamentului cu 2.400 de tone pe an.
Această realizare generează, de asemenea, independență și predictibilitate în ceea ce privește energia, deosebit de important în această piață dinamică și volatilă. Acest parteneriat exemplar este în concordanță cu obiectivele comune ale Waldevar, ENGIE și Saint-Gobain de neutralitate a emisiilor de carbon.
Energy Magazine: Ce tehnologii noi în domeniul energiei solare considerați că vor avea un impact major în următorii ani?
Christian Leonte: Noile tehnologii în creșterea eficienței panourilor, îmbunătățirea performanțelor invertoarelor, noi soluții atât în partea de hardware, cât și partea de control și automatizare a sistemelor tracker, sisteme mai performante de stocare, fie ele convenționale în baterii sau prin pompare, toate acestea au un impact pozitiv asupra reducerii costurilor investițiilor și mai mare asupra creșterii rentabilității investițiilor.
Cu toate acestea, nu tehnologia cred că va avea impactul cel mai mare în accelerarea tranziției către energie curată, ci determinarea cu care societatea se va mobiliza în realizarea obiectivelor asumate. Soluția este dată, în opinia mea, de multele posibilități de hibridizare, care toate se pot folosi de cea mai ieftină dintre sursele de energie regenerabilă, care este energia solară.
Energy Magazine: Care sunt avantajele și dezavantajele energiei solare comparativ cu alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi eoliană sau hidroenergia?
Christian Leonte: Avantajele sunt multiple: resursa inepuizabilă utilizând radiația solară – o resursă abundentă și gratuită, disponibilitate vastă, oriunde pe planetă, scalabilitate, costuri operaționale reduse, flexibilitate – panourile putând fi montate începând cu acoperișurile și folosind inclusiv luciul de apă.
Energy Magazine: Cum contribuie educația și conștientizarea publicului la promovarea energiei solare și adoptarea unui stil de viață sustenabil?
Christian Leonte: Cred că adaptarea consumului de energie la curba de producție solară este cea mai importantă strategie pentru a maximiza beneficiile sistemelor solare fotovoltaice și a promova un stil de viață mai sustenabil. Iată câteva modalități prin care se poate realiza această adaptare:
- 1. Programarea activităților consumatoare de energie: Prin conștientizare și educație, oamenii pot fi încurajați să programeze activitățile care necesită mult consum de energie, cum ar fi spălatul rufelor sau uscarea cu mașina, în timpul orelor de vârf ale producției solare, de obicei între 10 AM și 4 PM.
- 2. Utilizarea bateriilor de stocare: Sistemele solare pot fi combinate cu baterii de stocare pentru a stoca surplusul de energie produs în timpul zilei și a-l utiliza noaptea sau dimineața devreme.
- 3. Gestionarea inteligentă a sarcinilor: Dispozitivele inteligente și sistemele de automatizare pot fi programate să pornească aparatele electrocasnice atunci când producția solară este maximă.
- 4. Răcire și încălzire pasivă: Prin proiectarea clădirilor pentru a profita de răcirea și încălzirea pasivă, se poate reduce nevoia de sistem de climatizare și încălzire electrică.
- 5. Producția locală: Prin cultivarea unei grădini sau prin creșterea animalelor, oamenii pot reduce necesitatea de a transporta alimente, economisind energia încorporată.
- 6. Monitorizarea consumului: Instalarea de contoare inteligente poate ajuta oamenii să înțeleagă mai bine modelele lor de consum și să facă ajustări în consecință.
Prin combinarea acestor strategii cu îmbunătățirile tehnologice în domeniul energiei solare și al bateriilor, putem alinia mai bine consumul cu producția regenerabilă, reducem dependența de combustibilii fosili și adoptăm un stil de viață mai sustenabil.
Energy Magazine: Ce sfaturi aveți pentru companiile care doresc să investească în energia solară?
Christian Leonte: Sfatul este să nu mai aștepte! Să nu aleagă soluții ieftine care pot prezenta un pericol latent și să gândească investiția la durata ei de viață și nu gândind doar la CAPEX – valoarea inițială a investiției.
Viața unui parc fotovoltaic începe atunci când el începe să producă energie. Pentru a produce cât mai multă energie la un cost cât mai scăzut este necesar să aveți alături specialiști care să vă garanteze o eficiență a costurilor, un nivel ridicat de calitate și sustenabilitate și un timp scurt de realizare pentru a profita mai repede și din plin de investiția făcută.
Sursa: EnergyMagazine